Daunatorii lemnului - ciupercile
Ciupercile, sunt cei mai comuni dăunători ai materialului lemnos. Sporii lor se dezvoltă la umiditate și temperatură optime. Enzimele lor accelerează descompunerea macromoleculelor lemnului. Pericolul de infecție cu ciuperci crește atunci când conținutul de umiditate in atmosferă crește cu peste 20% pe termen lung.
Gloeophyllum sau Putregaiul Brun (foto 1)
Apare in special la lemnul de rasinoase expus interperiilor sau umiditatii constante, dar si la cel inclus in elementele de constructie ale caselor. Grinzile de la plansee, elemente de sarpanta si tamplarie sunt cele mai frecvent atacate. Ciuperca produce un putregai brun, intens, in partea de mijloc a lemnului. Lemnul chiar si cu un grad ridicat de putregai, suprafața exterioară a materialului lemnos rămâne neschimbată.
Coniophora Putanea sau Ciuperca de subsol (foto 2)
Una dintre cele mai frecvente ciuperci ce se poate dezvolta in mediul locuibil respectiv in spațiile nearisite si umede in subsoluri, plansee si pereti precum si in sarpantele constructiilor vechi sau noi. Ciuperca de subsol creează probleme importante nu doar pentru casa dvs, ci și ale vecinilor. Partea cea mai neplacută este ca odată apărută, dezvoltarea ei nu poate fi oprită, pentru ca trece de zidărie și poate fi transmisă de la o cameră la alta, ba chiar de la o clădire la alta. Ciuperca de subsol degradeaza atat lemnul de foioase cat si cel de rasinoase. Ciuperca produce un miceleu de culoare neagra, ramificat in forma de evantai care poate constitui criteriul de indentificare ea descompunand lemnul sub forma de putregai brun prismatic.
Serpula Lacrymans sau Buretele de casa (foto 3)
Considerată una dintre cele mai periculoase ciuperci pentru toate esențele de rasinoase dar poate degrada si lemnul de foioase chiar si pe cel de stejar. Umiditatea și lipsa aerisirii sunt principalii factori care favorizează apariția si dezvoltarea ei, incurajate si de intunericul și caldură din acestea. Buretele de casa se extinde cu precadere la dusumeaua oarba, capete de grinzi inzidite, pereti din grinzi tencuite, plansee, tocuri de usa si ferestre, spatele lambriurilor parti de sarpanta acoperite cu diverse materiale. Se poate extinde si la zidarie si tencuieli si poate penetra pereti de peste 1,5m grosime. Canale termice, conductorii electrici si izolatii cu carton asfalt constituie de asemenea cai de programare. Ciuperca se dezvoltă foarete rapid, rata de crestere poate ajunge la 4,5m diametru, in conditii de umiditate optimă, slabă ventilatie, nivel scazut de oxigen. Produce un miceleu abundent, de culoare albă si rizomorfe ca niste cordoane groase de culoare brun cenusie.